Östersundomiin pystytetty auringonsäteilyn mittausasema tuotti reaaliaikaista tietoa säteilymäärästä alueella. Miten tulevaisuuden Östersundom hyödyntää uusiutuvaa energiaa?

Tämä kaavaluonnosvaiheen keskustelu on arkistoitu. Voit yhä tutustua kommentteihin.

aurinkodata

Kuva reaaliaikaisista mittaustuloksista syys–lokakuussa 2013. Mittaukset päättyivät kesällä 2014. Loppuraportti julkaistaan sen valmistuttua.

Mittaukset ovat osa laajempaa selvitystyötä, joka pohjautuu pitkän aikajakson satelliitti- ja maanpintamittauksiin. Tarkoituksena on kartoittaa Östersundomin alueen aurinkoenergiapotentiaali ja hankkia lähtötiedot aurinkoenergian todellisesta määrästä alueella.

Selvityksen tietoa  hyödynnetään Östersundomin suunnittelussa ja siitä saadaan konkreettista tietoa kaavoituksen tueksi. Östersundomista halutaan luoda uusiutuvan energian pilottialue ja houkutteleva sijaintipaikka cleantech-alojen yrityksille.

Selvityksen toteuttaa Ilmatieteen laitos ja se toteutetaan Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n koordinoimassa CLEAR17-hankkeessa, jota rahoittavat muun muassa Helsingin kaupunki ja Helsingin Energia.

Miten tulevaisuuden Östersundomissa voidaan hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä?

0
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 Responses

 1. Hyvä !
  Tätä tilannetta olenkin odottanut. Muutama kysymys asian tiimoilta.
  Cleantech mitä näillä yrityksillä tarkoitetaan?
  Kuinka suunniteltu kaavoitus taipuu aurinkoenergian vaatimuksiin ja arkkitehtuuriin tässä
  vaiheessa?
  Onko tuulienergiaa tarkoitus hyödyntää?
  Onko asukkailla mahdollisuus hyödyntää itse omalla investoinnilla esim. Osuuskuntamallilla aurinkoenergiaa?

  3.10.2013

  0
  • Kiitos kysymyksistä! Puhtaat teknologiat eli cleantech tarkoittaa kaikkia tuotteita, palveluita, prosesseja ja järjestelmiä, joiden käytöstä on vähemmän haittaa ympäristölle kuin niiden vaihtoehdoista. Esimerkkejä ovat puhtaat teollisuusprosessit, uusiutuvat energialähteet, energia- ja materiaalitehokkuus, materiaalien kierrätys, ympäristömittaukset sekä jätehuollon, vesihuollon, ilmansuojelun ja maan puhdistuksen teknologiat. Cleantech pitää sisällään päästöjen hallinnan ilmaan, veteen ja maahan, kestävän tuotannon sekä luonnonvarojen säästön.

   Östersundomin kaavoituksessa ympäristöliiketoimintaa ja sen osaamisen karttumista tuetaan varaamalla riittävät alueet puhtaan teknologian toiminnoille. Porvoonväylän pohjoispuolelle on mahdollista rakentaa 40 ha aurinkosähkövoimala. Lämpöä alueella tuotetaan uusiutuvia energialähteitä hyödyntäen (aurinko- ja maalämpö sekä biopolttoaineet). Hulevedet hallitaan luonnonmukaisesti. Rakentamisesta syntyvät maamassat käsitellään ja hyödynnetään alueella. Rakennusmateriaalit ja -tavat ovat energiatehokkaita. Alueen ekotehokuutta tukee toimiva joukkoliikenne sekä riittävän tiivis yhdyskuntarakenne.

   Tavoitteena on, että Östersundomissa selvitetään erilaisia puhtaan teknologian tuotanto-, varastointi- ja käyttötapoja monipuolisesti. Päätavoitteena on ilmastomuutoksen hillitseminen, mutta samalla mahdollistetaan uusien teknologioiden ja liiketoimintamallien kehittyminen. Tämä edesauttaa suomalaisen ympäristöosaamisen kaupallistamista sekä uusien työpaikkojen syntyä.

   1+
 2. Östersundomissa kannattaisi hyödyntää merenlahtien lämpöenergiaa lämpöpumpputekniikalla. Aurinkoenergialla saadaan vain kesällä lämmitettyä käyttövesi ja jonkin verran käyyttösähköä. Talvella, jolloin energian tarve on suurin, ei saada mitään.
  Aurikoenergiasta suomessa ei ole juuri mitään hyötyä ennen kuin sen varastointi saadaan jotenkin järkevästi ratkaistua-

  ps. Muistaako kokaan mitä Viikin koetaloille tapahtui? Käsittääkseni järjestelmää ei saatu koskaan toimimaan kannattavasti.

  0
 3. silloin kun sit’ä aurinko energiaa sitten tarvittaas -niin sitä vaan ei ole. toki kesällä jäähdytykseen mikäli sähköksi muutetaan mutta talvella kun aurinko vaan ei paisat ja sen minkä paistaa niin sekin on vuorokaudessa sangen lyhyt aika -klapit on opaljon parempi vaihtoehto ,,,ellei sitten aurinko kennoja ole tolkuton määrä jotka saadaan ILMAISEKSI jotta edes kyöstin palkat saadaan kuitatuksi hmm

  0
 4. Auringon huipputehot näyttävät liian pieniltä. Minulla on 400W kennot vertikaaliasennossa ja huipputeho on 350W. Tämä vastaisi lähes 1000W tehoa neliömetrille. Mihin mittauksessanne häviää puolet tehosta?

  0
  • Huipputehoa saadaan vain lyhyen aikaa vuorokaudesta.

   0
  • Hei, kiitokset kiinnostuksesta mittauksia kohtaan. Auringon säteilyn huippuvoimakkuus keskikesällä tasapinnalla on tosiaan tyypillisesti 800-900 W/m2 Östersundomin alueella kirkkaana päivänä. Nyt lokakuussa säteilyteho on kuitenkin jo vähentynyt voimakkaasti, joten mainitsemiasi 1000 W/m2 tehoja ei voida enää saavuttaa.

   Östersundomissa olevat Ilmatieteen laitoksen säteilymittarit on kalibroitu ennen kentälle vientiä. Lisäksi asemalla on itse asiassa kaksi itsenäistä mittaria, jotka molemmat ovat mitanneet samaa säteilytehoa noin 10 W/m2 tarkkuudella. On siis varsin epätodennäköistä että mittauksissa olisi huomattavaa virhettä.

   Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi onko kennostosi huipputeho 350 W per neliömetri vai koko kennostolle, jonka pinta-ala on kenties selvästi yhtä neliömetriä suurempi? Jos näin oli, ristiriitaa kennostosi tehon ja Östersundomin mittausten välillä ei ole koska mittaamamme säteilytehot ovat pinta-alayksikköä eli yhtä neliömetriä kohden.

   0
 5. Ei muuten kannata uskoa kaikkea mitä kaverit sanoo esim. aurinko energin kannattavuudesta. Homma on edennyt siihen pisteeseen
  että se kannattaa ja se pitää osata. Oikein käytettynä voit maaliskuussa
  kääntää eteläsuomenenergia pääkytkimen OFF:lle ja pistää päälle lokakuussa ja tietysti käyttösähköä varten. Sähkö ei kannata käyttää
  lämmityksessä kuin ohjaukseen. Aurinkopaneelin käyttö tarvitsee
  aurinkoa seuraavan järjestelmän se lisää sen tuottoa 62%.
  Mikään kestävän energian muoto ei yksistään ratkaise ongelmia
  vaan niiden oikea aikainen käyttö yhteensä.aurinko,tuuli,bioenergia,
  maalämpö ja energia tehokkaat kuormat.

  Se että suomen tasolla oltaisiin 6kk omavaraisia sähkön kulutuksen osalta on valtava askel oikeaan suuntaan, täytyy vain olla oikea asenne.

  0
  • Se, että suomessa ollaan 6kk omavaraisia energian suhteen tarkoittaa myös sitä että toiset 6kk tarvitaa oikeasti paljon enemmän energiaa.

   6kk omavaraisuus johtuu siitä, että kesällä energiaa tarvitaan vain murto-osa talvikuukausien arvosta.

   6kk omavaraisuus tarkoittaa myös 100% vaatimusta ylikapasiteetista kun tuuli ja aurinkoenergiaa ei saada.

   Suomessa tuulienergiasta ei saada koskaan kannattavaa ilman subvetaatiota ja aurinkoenergiakin on vielä kaukana siitä.

   Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei niitä kannattaisi kehittää. Mutta on kokonaan eri asia minne niitä kannattaa ylipäätäänsä rakentaa. Päiväntasaajalla auringon potentiaali on aivan eri luokkaa ja Atlantin rannikoilla tuuliolot ovat kaksinkertaiset Suomeen verrattuna.

   0
 6. Hyvältä näyttää vielä pari tuuli myllyä koululle. Rohkeutta energia ratkaisuihin niin sit. Uudis kohteisiin pitäisi aina laittaa aurinko tuuli ja maalämpö ratkaisut sekä fossiilisena jätelämpö / pien’jätevoimala. Vantaan jätevoimalasta voisi ottaa ehkä hiukan oppia. Eli roskat suoraan energiaksi eikä isoa jäterallia pitkin kylien raitteja. Ja mailmaa pelastetaan pala palalta.

  0
 7. Hei,

  Sivuston päivitys koskien kaavatilanteita on jumiutunut. 3.10. joku tiedottaja on kommentoinut, että kaava valmistuu kuntien käyttöön v. 2013 ”aikaisintaan kevään aikana”. Nyt etelään talvea 2013 ja mitään uutta tietoa ei muka ole?

  Onko suunnitelmia lykätty? Voisiko ilmoittaa tänne sivustolle myös jos näin on tehty? Kiitos!

  0
  • Kiitos palautteesta! Tämänhetkisenä aikataulutavoitteena on, että yleiskaavaehdotus valmistuu kuntien käsittelyyn keväällä 2014. Tämän jälkeen ehdotus asetetaan nähtäville ja siitä pyydetään lausunnot.

   Lokakuun kolmannen päivän kommentissani on siis vuosilukuvirhe – siinä pitäisi lukea, että aikaisintaan vuoden 2014 aikana, kevätpuolella vuotta. Pahoittelut tästä! Aikataulu on päivitetty myös etusivulle.

   0