Yleiskaavaluonnoksessa huomattava osa rakennettavista alueista on varattu kaupunkipientaloille. Rakennustyyppi on yleinen Keski-Euroopassa, mutta varsin harvinainen Suomessa, missä on totuttu asumaan joko kerrostaloissa tai väljillä omakotitaloalueilla.

Tämä kaavaluonnosvaiheen keskustelu on arkistoitu. Voit yhä tutustua kommentteihin.

Pientalokaupunki on monipuolinen, urbaani kokonaisuus. Tontit ovat pieniä ja kaksi- tai kolmekerroksiset talot ovat useimmiten kiinni toisissaan ja katujen reunoissa. Asumisen yhteyteen voidaan liittää myös työ-, toimisto- ja liiketiloja. Östersundomin maastoltaan ja luonteeltaan erilaisille alueille etsitään erityyppisiä pientaloratkaisuja.

Pientaloasumisen ideaa Östersundomissa

Pientalokaupungin edut syntyvät asukastiheydestä. Väljillä omakotitaloalueilla palvelut ja joukkoliikenne ovat pienten asukasmäärien vuoksi useimmiten heikkoja. Pientalokaupunki tuo mukanaan paikallista elämää, lähipalveluja, työpaikkoja ja toimivan joukkoliikenteen. Näin halutaan luoda houkuttelevaa kaupunkimaista asuinympäristöä.

Laajat, yhtenäiset rakentamisalueet ovat toimivan ja ekologisen pientalokaupungin edellytys. Kaduista ja kortteleista muodostuu verkosto, johon palveluiden on helppo sijoittua. Kaupunkiluonnolle on tilaa myös rakenteen sisällä puistoissa ja puutarhoissa.

Kaupunkipientalon tulee vastata ihmisten asumiseen ja elämäntapaan liittyviin toiveisiin tulevaisuudessa. ”Oma tupa, oma lupa” -ajatus voi toteutua myös pienellä pihalla keskellä kaupunkia. Voiko sinusta?

Missä ja miten sinä haluaisit asua Östersundomissa? Millaista voisi olla kaupunkipientaloasuminen Östersundomissa? Millaisia palveluita Östersundomiin tarvitaan?

0
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

39 Responses

 1. Ottakaa mallia kartanonkoskesta, siellä viihdytään. Värimaailma on lämmin ja ratkaisut toimivia.

  1+
  • Niinpä, asutettavilta ei ole juuri kysytty mieltymyksiä elementtilähiöitä rakennettaessa. Ruotsista saakka piti tulla arkkitehdit suunnittelemaan Kartanonkoskea, joka vastasi suuren enemmistön esteettistä silmää.
   Suomen arkkitehdit SAFAssa haukkuivat alueen muumimaailmaksi ja ties miksi. Taloja suunnittelevien arkkitehtien ja taloissa asuvien ihmisten esteettiset mieltymykset ovat huutavalla tavalla eronneet jo vuosikymmeniä, toivottavasti nyt otetaan askel parempaan!

   1+
 2. Tällaista lisää! Eivät paljoa poikkea nykyaikaisestä pientaloalueesta, jossa tontin koko on alle 400 m² ja etäisyys naapurin on korkeintaan kahdeksan metriä. Ei siinä ole yhtään sen enempää ”yksityisyyttä”.

  Kaupunkipientaloja voidaan toteuttaa monenlaisilla tavoilla, tarvitaan vain rohkeutta kokeilla. Tonttitehokkuudeksi suunnilleen et=0.5.

  Alueelle tarvitaan monimupolisia lähipalveluita, kuten kaupungissa kuuluukin.

  1+
  • Tällaisia köyhien merinäköalapientaloja lisää rannoille. Jokaisella on oikeus asua omakotitalossa.

   1+
 3. Kerrostalorakentaminen kannattaisi keskittää metroasemien lähelle, eikä ripotella pienkerrostaloja Uuden Porvoontien varteen, jossa jatkossakin tulee olemaan vilkas (vilkkaampi) liikenne.

  Yleiskaavaehdotuksen tehokkuusluvut ovat kohtuuttomia nykyisille pientaloasujille, jotka haluavat jatkaa alueella asumista. Kerrostalotiheyksiä on läiskitty rakennetuille pientalotonteille, eikä tulevia kiinteistöveroja makseta eläkkeistä tai pienistä palkoista. Lieneekö tämä ja kuntaliitosta koskeva katkeruus ollut syynä perussuomalaisten yllättävän hyvään menestykseen (13,4%) Östersundomissa?

  1+
  • Uutta minulle, jotta eläkeläiset vapautettaisiin kiinteistöverosta. Kalastuksen hoitomaksut taitaa varmemmin vapautta eläkeläiset. Taidankin äänestä perussuomalaisia, jos ne inhimillistää kiinteistöveron, kuten väitit.

   0
 4. Kiitos kyllä 🙂 pientalokaupunki 😀
  Suomalaiset jo niin paljon matkustelleet ja ihmisiä nähneet, että varmasti JO kypsyneet nauttimaan elämästään pientalokaupungissa kaikkine siihen kuuluvine etuineen.

  1+
 5. Tämä kaikki, uusi katuliikennefilosofia ja paluu kaupunkimaiseen rakentamiseen kuulostaa jopa epäilyttävän hyvältä…
  Jo vuosikymmeniä ihmiset ovat voivotelleet ilmeisen voimattomina lähinnä rakennusliike- ja grynderivetoista lähiöitymistä. Saadaanko nyt ensimmäistä kertaa sitten sotien VIHDOINKIN oikeata kaupunkia?? Kuulostaa mahtavalta.
  Ei enää yksityisautolun ja elementtitehtaiden sanelupolitiikalle! Kaupunki on muutakin kuin asumiskone.
  Nyt vain tarkkana että nämä linjaukset pitävät, eikä rakennusliikeet yms tahot pääse korruptoimaan tätäkin unelmaa…

  1+
 6. Voisi rakentaa lisää kerrostaloja, esim metroasemien yhteyteen. Tai sitten , jotta saisi merinäköalaa ja maisemia. Ei ole mitään noita pientaloja vastaan , päinvastoin. On todella kauniit maisemat jos niitä jotenkin pystyisi edes näkemään tuolla päin. Joku maamerkkimäinen asuinrakennelma olisi aika hienoa 🙂

  Kiva olisi jos taas rakentamisen laatu onnistuisi paremmin kuin esim Pohjois-Haagassa. Sääli , että alue niin paljolla potentiaalilla pilataan. Ei Vuosaari ,Viikki tai Kartanonkoski tai Vattuniemi iske ollenkaan. Koko homma näyttää ihan jokapaikassa liian halvalta. Tietynlaista arvokkuutta pitäisi löytää. Jos jotenkin onnistuttaisiin vastoin kuin noissa esimerkeissä niin Östersundom voisi olla todella kaunis ja mukava . Aaltopeltiä pitäisi ainakin välttää…

  Yleiskaavassa ja erityisesti tarkemassa suunnittelussa on vältettävä ’läpikulku kielletty’ ilmiötä. Ulkoilu ja kevyen liikenteen väylät sopisi olla yhtenäisiä kokonaisuuksia. Liikkuminen paikasta toiseen ja ulkoilu on sitten vähän eri asia.
  Hyvä yhteys Sipoonkorpeen sinne sitten

  nojoo voihan sitä aina uneksia

  1+
 7. Suunnittelen jo muuttamista! Upean näköistä ja toimiva konsepti.

  1+
 8. Taas vain huomaa että vanhassa vara parempi. Eliel Saarinen suunnitteli melko samoilla periaatteilla jo 100 vuotta sitten Munkkiniemi-Haagaansa. Alla linkki suunnitelmiin Wikipediassa: (artikkeli on parempi på svenska, mutta finskiksikin löytyy!)

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Munksn%C3%A4s-Haga-planen

  1+
  • Onhan munkkiniemi vielä jollain tavalla viehättävä, koska siellä on hiekan luontoa ja rantaa jäljellä, mutta sekin on todellisuudessa vain pilattu entinen upea rannikkolehto. Ja Östersundomista suunnitellaan vielä kurjempaa.

   0
   • Mitään Östersundomia ei ole vaan kyseessä on Itäsalmi. Luulisi sen jo munknäsiläisen tajuavan???

    1+
 9. Itseäni pohdituttaa isojen väylien liikennemelu ja -päästöt.
  Satama, Kehä III ja Porvoonväylä sekä kaupan päälle vielä jätevoimalan liikenne mahdollisine ongelmanjätepoltto-
  aikomuksineen ei luo kovin viihtyisää vaikutelmaa.

  1+
 10. Suunnitelkaa ihmeessä korkeita kerrostaloja suppealle alueella metroradan varteen ja jättäkää luontoa ympärille! Ei mitään laajaa pientalomattoa. Östersundom ei ole oikea paikka sellaiselle, ainakaan jos asukastavoitteet ovat niin suuria kuin on aiottu.

  0
  • Kukaa täyspäinen ei muuta ruotsinkieliseen ankkalammikkoon. Yltiöruotsalainen paikka ei ole kaikkien mieleen…

   1+
 11. jos idylli säilyy suunnitelmissa (townhouse), niin meidän perheestä taitaa tulla taas helsinkiläisiä.

  1+
 12. Nöyrä pyyntö arkkitehdeille ja aluetta sunnitteleville. Erotelkaa kerrostalot ja pientalot riittävästi toisistaan.
  Jostain käsittämättömästä syystä on pääkaupunkiseudulla viime vuosina rakennettu joillekin alueille kerrostaloja ja rivareita sekaisin niin, että rivitalo saattaa sijaita usean kerrostalon keskellä ikäänkuin kerrostalojen sisäpihalla.
  On varmasti erittäin mukavaa tulla aamulla kylpytakki päällä kahvikuppi kädessä takapihalle haukkaamaan happea, kun näet edessäsi ja sivuillasi 7-kerroksiset kerrrostalot. Se siitä vähäisestäkin yksityisyydestä!
  Jos ette ole nähneet tälläisiä hirvityskortteleita, niin käypääkä ihastelemassa esimerkiksi Vantaalla Väinö Tannerintien ja Pakkalanrinteen välistä aluetta tai Helsigissä Joutsentien idylliä.

  1+
 13. No johan. Olette piirtänyt ihan 8 kpl paritaloja meidän ok-tontille, mikä ei ole suurin suuri. Parkkipaikka, grillikatos ja palju jäävät iloisten uusien naapureiden pihaan.

  Hienoa, että tämä hoituu näin kunnallisvaalien alla kaupungin puolesta. Uusi uljas Helsinki saapuu Johtaja Pajusen johdolla vapauttamaan meidät onnettomat nykyiset maatiaisasukkaat kunnon stadilaisiksi.

  Voi p—–le tätä touhua. Missä on oikeusvaltio. Jos haluan mökille rantasaunan rakentaa, höykytetään kansalaista virastosta ja luukulta toiselle, mutta kun Harkimo päättää rakentaa Sipoonlahden täyteen kerrostaloja, ei siihen löydy mitään esteitä.

  Nyt kaverit meinaa rakentaa mun tontin täyteen rakennuksia, jotta suuruudenhullu suunnitelma saadaan toteutettua. Eikös tämän suunnitelman pitänyt kunnioittaa vanhoja asukkaita. Tuletko Pajunen esikuntinesi meille paljuilemaan ja grillaamaan?

  Auttakaa nyt ystävät hyvät, mitä tässsä voi tehdä??

  1+
  • Hei, tarkoitat tässä ilmeisesti yleiskaavan liitemateriaaliin kuuluvaa viitteellistä havainnekuvaa (pdf). Kuvan tarkoituksena on havainnollistaa alueen mittakaavaa, rakentamistavoitetta ja pientalokaupungin ideaa.

   Rakentaminen ja rakentamisen määrä yksityisomistuksessa olevalle maalle ja tonteille on aina maanomistajan omassa harkinnassa. Vaikka tontillenne on tässä esimerkissä piirretty tilaan nähden liikaa rakennuksia, mikään taho ei pakota maanomistajaa rakentamaan omistamilleen maille yhtään taloa. Pahoittelut väärinkäsityksestä!

   Kuva on yksi mahdollinen tulkinta yleiskaavaluonnoksesta ja se tulee muuttumaan käytännössä kaikilta osin. Yksityiskohtainen suunnittelu tapahtuu myöhemmin asemakaavoitusvaiheessa yhteistyössä maanomistajien kanssa.

   Toivottavasti kuvan avulla kuitenkin saa yleiskaavakarttaan verrattuna helpommin käsityksen siitä, mitä kaavan mukaisen alueen toteutuminen voisi tarkoittaa. Toivomme, että vuoropuhelu kaupunkirakenteen tavoitteista ja paikallisten rakentamisalueiden luonteesta jatkuu kuvan pohjalta.

   Lisäsimme tietoa myös usein kysyttyihin kysymyksiin: http://yhteinenostersundom.fi/yleiskaava/usein-kysyttya/#havainnekuva

   1+
 14. Östersundom seura kysyi paikallisilta kunnallisvaaliehdokkailta kantaa Östersundomin hankkeeseen.

  Kyllä olivat muut liirun laarumeita, mutta RABBE nro 564 uskaltaa puolustaa meitä paikallisia asukkaita. Siispä Rabbea joukolla äänestämään:

  Rabbe Sandelin, 564, SFP-RKP

  1. Nykyisten asukkaiden mielestä tärkeimmät palvelut ovat huonontuneet Helsinkiin liittämisen jälkeen, esim terveyspalvelut. Mitä asialle pitää mielestäsi tehdä ?

  Sipoon alueliitos oli mielestäni lainvastainen, ja se pitäisi purkaa.

  2. Millä tavalla mielestäsi asukkaat voidaan ottaa mukaan alueen suunnitteluun ?

  Kuulemiset ovat ihan hieno asia – mutta siellä esilletulleet asiat pitäisi myös oikeasti vaikuttaa suunnitteluun.

  3. Minkälaista asukasmäärää kannatat ?

  Pientä. Helsinkiä pitäisi rakentaa tiiviisti olemassa oleville alueille, ja vanhaan korttelimalliin.

  4. Minkälaisen kaupunginosan haluaisit Östersundomista ?

  Östersundomin pitäisi olla maaseutua.

  5. Miten mielestäsi pitää ottaa nykyinen asutus huomioon uutta asutusta suunniteltaessa ?

  Olemassa oleva kulttuurimaisema pitää säilyttää kokonaisuudesaan – mutta tärkeää: se ei tarkoita museoimista, vaan elävää seutua.

  6. Pitäisikö mielestäsi rakentaa rantaan asti tiiviisti ?

  Mihinkään ei pitäisi rakentaa tiiviisti. toivottavasti Halsingin rahat eivät riitä Östersundomin rakentamiseen.

  7. Pitääkö nykyisen Sipoonkorven kansallispuiston aluetta laajentaa ja ekologiset käytävät pidentää

  Kyllä.

  Rantaan asti ?

  Ei välttämättä.

  8. Millä tavoin mielestäsi olemassa olevaa luontoa pitää säilyttää ?

  Kaikin mahdollisin keinoin, paitsi pakkolunastuksilla.

  9. Miten natura 2000- ja luonnonsuojelualueita mielestäsi tulee kohdella ?

  Erittäin suurella varovaisuudella.

  10. Mitä mielestäsi pitäisi tehdä, että nykyiset asukkaat voisivat korjaus- ja uudisrakentamisella säilyttää alueen ympäristön kunnossa ja viihtyisänä huolimatta voimassa olevasta rakennuskiellosta ?

  Erikoisluvilla tai poistamalla rakennuskielto.

  11. Mitä mieltä olet alueen nykyisten maanomistajien neuvotteluasemasta – erityisesti pienasuinkiinteistöjen omistajien asemasta – tilanteessa, jossa helsingin kaupungilla on käytännössä monopoliasema, etuosto-oikeus, maanmyyntineuvottelutilanteessa ?

  Maanomistajia kohdellaan skandaalimaisesti – Helsingin kaupungin asema on öykkärimäinen.

  12. Minkälaista joukkoliikenneratkaisua kannatat, metroa vai pikaraitiotietä vai jotakin muuta ?

  Raitiotietä, mikäli on pakko.

  13. ”Östersundomista ekotehokkain pohjoinen kaupunki” – mitä tämä mielestäsi tarkoittaa ?

  Tyhjänpäiväinen mainoslause.

  14. Östersundomilla on vuosisatojen historia, joka on synnyttänyt kulttuurimaiseman. Millä tavalla mielestäsi asiaan on kaavoituksessa suhtauduttava ?

  Kulttuurimaisema on säilytettävä – mutta se ei mitenkään tarkoita kaiken museoimista. Alueen nykyiset asukkaat osaavat kyllä säilyttämisen ja kehittämisen.

  1+
 15. Kuinka monta kertaa saat mahtumaan Östersundom -pakkoruotsitetun tekstin yhteen virkkeeseen? Äänestä RKP:n rikollissiipeä niin maailma pelastuu?

  Sanon vain yhden lauseen: Itäsalmi – for ever!

  1+
 16. Heh ;-))

  1+
 17. Heko heko! =)

  1+
 18. Yllä oleva on sitaatti ÖSTERSUNDOM-seuran kyselystä kunnallisvaaliehdokkaille. En ole ahtanut hienoa paikan nimeä valitettavasti itse useampaan otteeseen.

  0
 19. Tulee mieleen silakanhajuinen kielipolitiikka. Puhutaan vain ruotsia ja suomenkieli on pannassa. Onkohan Östersundstömmingissä sisäsiittoista väkeä?

  1+
 20. Tiivistä kaupunkiasumista pientaloissa….Hetkinen. Eihän Majvikin alue ole kaupunkia, vaan Sipoota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1+
  • Juuri näin! Tuleeko tännekin sosiaalisin perustein asuntoja? (ilm. 20 % rakennuskannasta pitää olla näitä asuntoja).
   Ja itse joudun ilm. luopumaan tiluksistani ”yhteisen hyvän ” vuoksi? Arvatkaa vaan harmittaako.

   0
   • Tottakai, mikäs lintukoto teidän ruotsalaisten alue on, ettei saisi vähempiosaisille olla asuntoja.

    1+
    • En ole ruotsinnkielinen. Et ymmärtänyt pointtia kirjoituksestani.

     0
 21. Turhat ja asiattomat kommentit pitäisi poistaa tältä sivulta.
  Puhutaan asiaa tästä tärkeästä aiheesta.

  1+
 22. Kyllä Itäsalmi nimen palauttaminen on tärkeää!

  1+
 23. Östersundom on ollut Östersundom niin kauan kun Östersundomissa on osattu kirjoittaa. Östersundom kuulostaa ja näyttää paremmalta kuin Itäsalmi, josta tulee mieleen itä-auto tai itä-joku muu luokaton asia.

  Östersundomissa ei ole kenenkään pakko asua, ihan vapaasti voi muuttaa vaikka Itävaltaan.

  1+
  • Mitä vikaa on itä-sanassa? Kukaan ei pakota sinua käyttämään Itäsalmi nimitystä vaan voit kyllä stockan kortillasi vinguttaa sitä toisella kotimaisella. Eihän rakasta ruotsinkieltä kielletä Suomessa, mutta suomenkieltä voidaan kyllä niin nimenä kuin puheenakin Östersundon skolassa. Tämä on tästä hyvänä esimerkkinä.

   Pienenä huomiona, että Koistinen on aika epäruotsalainen nimi, suosittelenkin että vaihdat nimesi Kåstarböleksi…minusta kaikkien Östersundomissa asuvien pitäisi muuttaa nimensä ruotsinkieliseksi, koska paikkakunta on yksikielisesti ruotsinkielinen…voisikohan maapläntin myydä Ruotsille siisrtomaaksi,jona se on ollut viimeiset vuosisadat?

   eli terveiset edelleen Itäsalmesta, jossa 20 asuttu!

   1+
 24. Terve!

  Hyvää uutta vuotta kaikille asialliseen keskusteluun osallistuneille. Eiköhän nimikysymys ole aivan sivuseikka kokonaisuutta ajatellen. Täällä pitäisi ottaa kantaa kaavoitukseen ja sen mukana tuomaan asuinympäristömme tulevaisuuteen, eikä takuta asiattomuuksia.

  Sovitaan, että kielikysymys on käsitelty ja keskitytään oleelliseen tärkeän vuoden 2013 aikana. Kiitos!

  1+
  • Nimikysymys ei todellakaan ole ratkaistu. Suomenkielistä väestöä on nöyryytetty poistamalla omakielinen nimi. Yritetäänkö keskustelua sensuroida, jotta ruotsinkieliset saavat haluamansa?

   Itäsalmi tulee kyllä säilymään ihmisten keskuudessa ja välttämättä sitä päättäjät eivät halua. Se on piikki heidän lihassaan.

   1+